tiistai 10. tammikuuta 2012

Porvoossa nähdään!


Poljemme nyt tietä, jonka päätepiste on Karibianmeren rannalla sijaitseva satamakaupunki Puerto Limon. Ilmeisesti kuljemme myös tärkeän hedelmänkasvatusalueen läpi, sillä tien vieressä aukenee näkymiä loputtomille ananaspelloille. Nämä kaksi seikkaa tarkoittavat yhdessä sitä, että ohitsemme vyöryy jatkuva valtavien rekkojen jono.

On hauskaa (ja vähän pelottavaakin) kuvitella, kuinka nämä kontit lastataan rahtilaivaan Puerto Limonissa, seilaavat sieltä Eurooppaan (Hollannissa kuuluu olevan isoja hedelmätukkuja) ja matkaavat Suomeen (rekalla?) päätyäkseen lopulta myyntiin omaan kotoiseen markettiimme Porvooseen. Ainakin costaricalaisia ananaksia muistamme siellä nähneemme.

Kauankohan kestää, ennen kuin tänään meidät ohittaneet hedelmät ovat Suomessa? Kansainvälistä rahtia ja kauppaa on maallikon vaikea ymmärtää – erityisesti sitä, kuinka edullisia toiselta puolen maailmaa tuodut hedelmät ovat meidän kaupoissamme. Ekologisempi vaihtoehto olisi tietysti suosia suomalaisia hedelmiä – tai muuttaa pysyvästi tänne lämpimään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti