torstai 5. tammikuuta 2012

Sateinen sademetsä

Paikallinen luonto on häkellyttävän erilaista kuin Guanacasten, jossa vietimme viime viikon. Kuivassa sademetsässä puut ovat vehreitä ja runsaslehtisiä, mutta maaperä pölyää tähän aikaan vuodesta kuivuuttaan ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta.

Parin päivän pyöräily on tuonut meidät cloud forestiin, kosteaan sademetsään, jossa tihkusade sekoittuu matalalla roikkuviin pilviin ja tiiviiseen sumuun. Puiden runkoja kiertävät ihkaoikeat liaanit ja oksilla rehottaa valtavia kukkia ja lehtiä, jotka näyttävät etäisesti suomalaisilta huonekasveilta. Nämä kiiltävälehtiset luonnonvaraiset komistukset ovat vain aika paljon elinvoimaisempia kuin kotona olohuoneen nurkassa pölyisinä nuokkuvat serkkunsa...

Monteverdessä on keksitty henkeäsalpaava tapa tutustua vaikeakulkuiseen metsään: vierailijat kävelevät lehvästön päälle rakennetuilla riippusilloilla ja ihastelevat luonnon monimuotoisuutta ylhäältä päin. Puissa opaskirjan mukaan piileskelevät laiskiaiset eivät vieläkään näyttäytyneet meille, mutta kasvit tarjosivat silmänruokaa senkin edestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti